Εταιρείες, επαγγελματίες και καταστήματα στην Ελλάδα

Λέβητες - (Boiler)


Το νερό είναι το κύριο συστατικό για την ανθρώπινη ζωή, αλλά το ζεστό νερό είναι ένα από τα πιο αναγκαία στοιχεία για τον άνθρωπο και τη λειτουργία του πολιτισμού. Από το μαγείρεμα, το πλύσιμο μέχρι τη λειτουργία ολόκληρων βιομηχανιών. Είναι ουσιαστικό λοιπόν να υπάρχουν τρόποι και μέσα ώστε το νερό να ζεσταθεί για να γίνει ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) ή με περαιτέρω θέρμανση, να γίνει ατμός. Για να ζεστάνουμε το νερό χρησιμοποιούμε, ειδικά στην εποχή μας, πολλούς τρόπους, ή αλλιώς διαφόρων ειδών καύσιμα, όμως αναγκαστικά ως υγρό, πρέπει να το τοποθετήσουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο. Αυτό το δοχείο λέγεται λέβητας ή μπόιλερ (boiler).

Στην καθημερινή μας ζωή έχουμε συναντήσει πολλές φορές τέτοιους λέβητες για το ζέσταμα νερού και μάλιστα μέσα στο σπίτι μας. Δεν θα αναφερθούμε στην πιο απλή μορφή που είναι οι κατσαρόλες και οι τσαγιέρες, είδη μπόιλερ κι αυτά, αλλά στους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, στα δοχεία που είναι πάνω από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, boiler και αυτά, στα μπόιλερ για το ζέσταμα του νερού που βρίσκονται μέσα στα λεβητοστάσια του καλοριφέρ αλλά και στους ίδιους τους λέβητες των καλοριφέρ, οι οποίοι ακριβώς ζεσταίνουν το νερό που θα κυκλοφορήσει στα σώματα και θα θερμάνει το σπίτι μας. Όλα τα παραπάνω είναι αυτό που ονομάζουμε λέβητες ή boiler (μπόιλερ).

Όπως προαναφέραμε, για τη θέρμανση του νερού υπάρχουν διάφορα είδη μπόιλερ, ανάλογα με το είδος ενέργειας ή καύσιμο που χρησιμοποιούν. Το πιο γνωστό είδος λέβητα για θέρμανση νερού είναι οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες στους οποίους το «καύσιμο» είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα άλλο γνωστό είδος μπόιλερ είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες το καύσιμο είναι η ηλιακή ενέργεια που παγιδεύεται μέσα στους ηλιακούς συλλέκτες και εκεί ζεσταίνει το νερό. Θα μπορούσαμε στη συγκεκριμένη περίπτωση να πούμε ότι το boiler του ηλιακού θερμοσίφωνα λειτουργεί μάλλον ως δοχείο αδράνειας (buffer), ή δοχείο αποθήκευσης, εξαιρουμένων των ηλιακών θερμοσιφώνων compact, αφού στην πραγματικότητα το νερό θερμαίνεται μέσα στον ηλιακό συλλέκτη και απλά αποθηκεύεται μέσα στο μπόιλερ του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Ένας άλλος τύπος λέβητα που επίσης συναντάμε συχνά στις εγκαταστάσεις κατοικιών είναι το μπόιλερ του λεβητοστασίου. Το boiler του λεβητοστασίου ουσιαστικά είναι ένας λέβητας για θέρμανση νερού από τη θέρμανση του καλοριφέρ. Το ζεστό νερό του καλοριφέρ περνάει μέσα από σωληνώσεις (σερπαντίνα) που βρίσκονται εσωτερικά του μπόιλερ και θερμαίνουν το νερό που βρίσκεται εκεί. Η σερπαντίνα δηλαδή, είναι βαπτισμένη μέσα στο νερό του μπόιλερ και το ζεσταίνει. Πρόκειται δηλαδή για ένα εναλλάκτη θερμότητας. Υπάρχει περίπτωση σε ένα boiler να θερμαίνεται το νερό με περισσότερους από έναν τρόπους εναλλακτικά. Αν το νερό του μπόιλερ θερμαίνεται από το λέβητα του καλοριφέρ και το ηλεκτρικό ρεύμα, τότε λέγεται μπόιλερ διπλής ενέργειας. Αν χρησιμοποιείται επίσης και η ηλιακή ενέργεια μέσω των ηλιακών συλλεκτών τότε ονομάζεται boiler τριπλής ενέργειας.

Στους παραπάνω τύπους λεβήτων, το νερό θερμαίνεται όχι με καύση. Υπάρχουν όμως και οι λέβητες που χρησιμοποιούν καύση ενός υγρού στερεού ή αέριου καυσίμου για να ζεστάνουν το νερό. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι οι λέβητες πετρελαίου του καλοριφέρ που το καύσιμο μέσο είναι το πετρέλαιο. Αλλά υπάρχουν και άλλοι τύποι μπόιλερ ανάλογα με το μέσο καύσης. Τέτοιοι είναι: Οι λέβητες αερίου, λέβητες υγραερίου ή λέβητες φυσικού αερίου. Αυτά τα boiler καίνε υγραέριο ή είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου της πόλης και ζεσταίνουν το νερό με τον τρόπο αυτό. Στην κατηγορία της καύσης αερίου ανήκουν και οι λέβητες βιοαερίου.

Στην κατηγορία των λεβήτων στερεών καυσίμων ανήκουν οι λέβητες ξύλου, οι λέβητες πυρόλυσης ξύλου που καίνε το αέριο που παράγεται από την χωρίς οξυγόνο καύση του ξύλου, οι λέβητες πυρηνόξυλου που θερμαίνουν το νερό με την καύση μπριγκέτων από συμπιεσμένο πυρηνόξυλο, οι λέβητες πέλετ (pellet) και τέλος οι λέβητες βιομάζας όπως τα ενεργειακά φυτά ή η βιοαιθανόλη. Όλα αυτά τα boiler θερμαίνουν το νερό με την καύση εναλλακτικών τύπων καυσίμων λειτουργώντας αφενός με όρους οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος και αφετέρου εξοικονομώντας χρήματα αφού η κατανάλωση τέτοιων ενεργειακών πηγών είναι πολύ πιο οικονομική από το πετρέλαιο.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία boiler είναι τα μοντέλα ΤΙΤ (TANK IN TANK) ή Δοχείο εντός δοχείου, τα οποία είναι μπόιλερ για θέρμανση του νερού του καλοριφέρ, μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα μικρότερο δοχείο το οποίο περιέχει και θερμαίνει το νερό χρήσης. Στο μπόιλερ αυτό υπάρχουν σερπαντίνες και στο κύριο δοχείο και στο μικρότερο δοχείο θέρμανσης του νερού χρήσης.

Μια επιπλέον κατηγορία «μπόιλερ» είναι τα δοχεία αδράνειας ή δοχεία αποθήκευσης (buffer) στα οποία έχουμε αναφερθεί παραπάνω.Εταιρείες μπόιλερ στην ελληνική αγορά


Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές φίρμες λεβήτων ή μπόιλερ είτε ελληνικής κατασκευής με πολύ καλές ποιότητες από αξιόλογα εργοστάσια, είτε από εισαγωγής από εργοστάσια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εργοστάσια όπως HELIOAKMI, Ariston, Buderus, Galan, Howat, Nobel, Reflex, Elco, ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ, Thermic, MALTEZOS, Sonne, Thermostahl, Mavil, Elite, Assos, Bauherr, Fulda, Spark, Topling, De Dietrich, ΕΒΥΚ (Ποσειδών, Τρίτων, Νηρέας) και πολλές ακόμα εταιρείς boiler σε διάφορες ποιότητες, σε φθηνές και υψηλότερες τιμές, ανάλογα με το καύσιμο που χρησιμοποιούν και τις απαιτήσεις σε τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η ομάδα thermosifones.gr με την τεχνογνωσία, την εμπειρία της και τις αξιόλογες συνεργασίες, είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο μπόιλερ για εσάς στην οικονομικότερη τιμή.

Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στο Google+ Ακολουθήστε μας στο Google+
Ακολουθήστε μας στο Twitter Ακολουθήστε μας στο Twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Αναζητάτε κι εσείς μία θέση στον κατάλογο καταστημάτων της περιοχής σας;
Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.

Τηλέφωνο: 210 80 62 071
Διεύθυνση1: Ι.Μεταξά 8 - 17343 Αθήνα
Διεύθυνση2: Αγγ. Μεταξά 1 - 18534 Πειραιάς
E-mail: solar@thermosifones.gr